سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و به غالب پسر صعصعه ابو الفرزدق در گفتگویى که میانشان رفت فرمود : ] شتران فراوانت را چه شد ؟ [ گفت : امیر مؤمنان پرداخت حقوق پراکنده‏شان کرد . این بهترین راه آن است . [نهج البلاغه]
3  پایگاه اطلاع رسانی مباشر  4

ج - سوالات مربوط به سوره نور


س21- با توجه به تفسیر آیه 1 سوره نور ( سورة انزلنا ها و فرضناها و ..) چرا این سوره راسوره نور نامیده اند ؟


ج - بدین خاطر سوره نور را نور نامیدند که این نور که یکی از چشمگیر ترین آیات سوره است و از طرفی محتوای سوره نیز از نورانیت خاصی برخورد دار است به انسانها، به خانواده ها ، به زن و مرد، نور عفت و پاکدامنی می بخشد و به زبان ها و سخن ها نورانیت و تقوی و راستی می دهد وبه جان ها نور توحید و ایمان به معاد وتسلیم در برابر دعوت پیامبر (ص) میدهد .


س22- تفسیر آیه 2 سوره نور ( الزانیة و الزانی فاجلدوا ) مشتمل بر سه دستور است آنها را بنویسید ؟


ج - تفسیر آیه 2 سوره نور مشتمل بر سه دستور است :


الف - حکم مجازات زنان ومردان آلوده به فحشا ( منظور آمیزش جنسی زن و مرد بدون مجوز شرعی است )


ب - تاکید بر این که در ا جرای این حد الهی گرفتار محبتها و احساسات بی مورد نشوید احساسات و محبتی که نتیجه ای جز فساد و آلودگی ا جتماعی ندارد. منتها برای خنثی کردن انگیز های این گونه احساسات مسئله ایمان به خدا و روز جزا را پیش می کشد چرا   که نشانه ی ایمان به مبداء و معاد تسلیم مطلق در برابر فرمان اوست .این ایمان سبب می شود که انسان در برابر تخلفا ت احساس مسئولیت کند.


ج - دستور حضور جمعی از مومنان در صحنه مجازات است چرا که هدف تنها این نیست که گنهکار عبرت گیرد بلکه هدف آن است که مجازات او سبب عبرت دیگران هم بشود و به تعبیر دیگر با توجه به بافت زندگی اجتماعی بشرآلودگی های اخلاقی در یک فرد ثابت نمی ماند و به جامعه سرایت می کند و برای پاکسازی باید همانگونه که گناه بر ملا شده مجازات هم بر ملا گردد.


س23- با مطالعه بخش نکته ها که در پایان تفسیر آیه 3 سوره نور آمده است ، توضیح دهید چرا زانیة مقدم بر زانی ذکر شده است ؟


ج - در آیه 2 سوره نور زانیه مقدم بر زانی ذکر شده است دلیل آن این است که بدون شک این عمل منافی عفت از همه کس قبیح است ولی از زنان زشت تر و قبیح تر است چرا که آنها از حجب و حیای بیشتری برخور دارند و از این گذشته عواقب شوم این امر گرچه دامن گیر هر دو می شود اما در مورد زنان عواقب شومش بیشتر است و این احتمال وجود دارد که سر چشمه وسوسه این کار بیشتر از ناحیه آنها صورت گیرد ودر بسیاری از موارد عامل اصلی محسوب شوند.


س24-در تفسیر 4 سوره نور ( والذین یرمون المحصنات ) کسی که فردی را متهم به زنا می کند ، چرا باید چهار شاهد عادل بیاورد وگرنه ، خودش مجازات می گردد ؟


ج - خداوند در آیه 4 سوره نور می فرماید کسانی که زنان پاکدامن را متهم به عمل منافی عفت می کنند باید برای اثبات این ادعا چهار شاهد (عادل) بیاورند و اگر نیاورند هر یک از آنها را هشتاد تا زیانه بزنند و این به خاطر این است که در آیات گذشته مجازات شدیدی برای زن و مرد زناکار بیان شده بود و ممکن بود این موضوع دستاویزی شود برای افراد مغرض و بی تقوی که از این طریق افراد پاک را مورد اتهام قرار دهند لذا بلا فاصله بعد از بیان مجازات شدید زناکاران ، مجازات شدید تهمت زنندگان را که در صدد سوء استفاده از این حکم هستند بیان می کند تا حیثیت و حرمت خانواده های پاکدامن از خطر این گونه اشخاص مصون بماند و کسی جرائت تعرض به آن   برای مردم پیدا نکند .


س25- در تفسیر آیه 4 سوره نور ( والذین یرمون المحصنات ) حدیثی از امام صادق نقل شده است ، ترجمه آن را بنویسید ؟


ج - امام صادق (ع) می فرمایید هنگامی که مسلمانی برادر مسلمانش را به چیزی که در او نیست متهم سازد ایمان در قلب اوذوب می شود همانند نمک در آب ! 


س26- با توجه به تفسیر آیه 13 سوره نور ( لو لا جاءؤ و علیه باربعة شهداء ) چرا پیامبر (ص) نسبت به اجراء حد علیه منافقان اقدام نفرمودند ؟


ج - باتوجه به تفسیر آیه سوره نور پیامبر اکرم (ص) به این دلیل اقدام به اجرای حد علیه منافقان کرد که تا همکاری از ناحیه مردم نباشد اقدام به چنین امری ممکن نیست زیرا پیوندهای تعصب آمیز قبیله ای گاهی سبب می شد که مقاومت های منفی در برابر اجرای بعضی از احکام ولو به طور موقت ابراز شود چنانکه طبق نقل تواریخ در این حادثه چنین بود .


س27- در تفسیر آیه 15 سوره نور ( اذ تلقونه بالسنتکم ) در رابطه با شایعه پراکنی به سه گناه بزرگ اشاره کرده است آنها را بنویسید ؟


ج - در تفسبیر آیه 15 سوره نور در رابطه با شایعه پراکنی به سه گناه بزرگ اشاره شده :


الف - به استقبال این شایعه رفتن و از زبان یکدیگر گرفتن (پذیرفتن شایعه )


ب - منتشر ساختن شایعه ای را که هیچگونه علم و یقین آن نداشته و بازگو کردن برای دیگران (نشر شایعه بدون هیچگونه تحقیقی)


ج - آن را عملی ساده و کوچک شومردن ،در حالی که با حیثیت دو فرد مسلمان ارتباط داشته و باآبروی جامعه اسلامی گره خورده بود (کوچک شمردن شایعه و به عنوان یک وسیله سرگرمی از آن استفاده کردن )


س28- با توجه به تفسیر آیه 19 سوره نور ( ان الذین یحبون ان تشیع الفاحشة ) آیا عشاعه فحشاء تنها به تهمت زدن به زن و مرد و مسائل ناموسی منحصر می شود ؟ توضیح دهید .


ج - اشاعه فحشا تنها منحصر به تهمت زدن و دروغ بی اساس در مورد زن ومرد با ا یمان ومسائل ناموسی نیست این یکی از مصادیق آن است و منحصر به آن نیست چرا که آن یک مفهوم وسیعی داردو هر گونه نشر فساد و اشاعه زشتیها و قبائح و کمک به توسعه آن را شامل میشود با این توضیح که کلمه فاحشه یا فحشا ء در قران به معنی موارد انحرافات جنسی و آلودگیهای ناموسی بکار رفته و از نظر مفهوم لغوی به معنی هر گونه رفتار وگفتاری است که زشتی آن بزرگ باشد.


س29- در پایان تفسیر آیه 20 سوره نور در مورد نشر گناه ، حدیثی از امام رضا (ع) نقل شده است ، ترجمه آن را بنویسید ؟


ج - حضرت امام رضا (ع) در مورد نشر گناه میفرماید آن کس که گناه را نشر دهد محذول ومطرود است و آن کس که گناه را پنهان دارد مشمول آمرزش الهی است.


س 30- با توجه به تفسیر آیه 21سوره نور (یا ایها الذین امنو لا تتبعوا ) نحوه ارتکاب گناه را بصورت گام به گام بنویسید ؟


ج - با توجه به تفسیر آیه 21 سوره نور نحوه ارتکاب گناه


 به صورت گام به گام صورت میگیرد چرا که یک انسان پاکدامن و با ایمان را نمی شود یک مرتبه به آغوش فساد پرتاب کرد بلکه باید گام به گام این راه را طی نماید.


گام اول : معاشرت ودوستی با آلودگان است .


گام دوم : شرکت در مجلس آنها است.


گام سوم : فکر گناه اسـت.


گام چهارم : ارتکاب مصادیق مشکوک وشبهات است.


گام پنجم : انجام گناهان صغیره است.


و در گام های بعد گرفتار بدترین کبائر می شودواین خطوات شیطان است چرا که این درست به کسی می ماند که زمام خویش به دست جنایتکاری سپرده او را گام به گام به سوی پرتگاه می برد تا سقوط کند و نابود گردد .


س31- با توجه به تفسیر آیه 24 سوره نور (یوم تشهد علیهم ) آیا در قیامت ، تهمت زنندگان و شایعه سازان تنها با زبان اعتراف به گناهان خود می کنند ؟ به اختصار توضیح دهید ؟


ج در روز قیامت تهمت زنندگان و شایعه سازان تنها با زبان اعتراف به گناهان خود می کنند و زبان آنها بی آنکه خودشان مایل باشند به گردش در می آید و حقایق را بازگو می کند این مجرمان بعد از مشاهده دلائل و شواهد قطعی جرم، بر خلاف میل باطنی خود صریحا " اقرار به گناه کرده و همه چیز را فاش می سازندچراکه جایی را برای انکار نمی بینند ،دست و پا نیز به سخن در می آیدوهمه چیز را فاش و پنهانی ها را ظاهر میسازد. 


س 32 با توجه به تفسیر آیه 27 سوره نور (یا ایها الذین امنوا لا تدخلوا ) نحوه وارد شدن به خانه دیگران را به طور خلاصه بنویسید ؟


ج - در آیه 27 سوره نور بیان شده است ای کسانی که ایمان آورده اید در خانه های غیر از خانه خود وارد نشوید تا اینکه اجازه بگیرید و بر اهل خانه سلام کنید در این آیه قسمتی از آداب معاشر ت ودستورات اجتماعی اسلام که ارتباط با مسائل مربوط به حفظ عفت عمومی دارد بیان شده است .


به طور خلاصه مفهومش این است که هنگام وارد شدن به خانه دیگران باید اجازه گرفت و آن هم مودبانه و دوستانه و خالص از هر گونه خشونت واینکه در اجازه گرفتن فریاد نکشید ،درب را محکم نکو بید وتا اجازه داده نشود وارد نشوید وهنگام وارد شدن سلام کنید و بدون سلام ومحبت ودوستی وارد نشوید که سلام نشانه صلح وصفا وپیام آور محبت ودوستی است و اگر کمی دقت شود این نشانه خیر وصلاح بوده و ریشه در اعماق عواطف وعقل و شعور انسانی دارد .


س 33- با توجه به تفسیر آیه 30 سوره نور (قل للمومنین یغضوا ) آیا مردان به هنگام برخورد با زنان نامحرم ، باید چشم های خود را ببندند ؟به اختصار توضیح دهید ؟


ج - در آیه 30 سوره نور چنین بیان شده که: به مومنان بگو چشم های خود را (از نگاه کردن به زنان نامحرم و آنچه نظر افکندن به آن حرام است ) فروگیرند و دامان خود را حفظ کنند. با توجه به تفسیر این آیه یغضوا از ماده غض (بر وزن خز ) به معنی کم کردن است و در این جا به معنی کم کردن نگاه است و نمی گوید مومنان باید چشم هایشان را فرو بندند بلکه میگوید باید نگاه خود را کم و کوتاه کنند و این تعبیر لطیفی است به این منظور که اگر انسان به راستی هنگامی که با زنان نامحرمی روبرو می شود بخواهد چشم خود را به کلی ببند ادامه راه رفتن و مانند آن برای او ممکن نیست اما اگر نگاه را از صورت و اندام او بر گیرد و چشم خود را پایین اندازد گوئی از نگاه خویش کاسته است و آن صحنه ای را که ممنوع است از منطقه دید خود به کلی حذف کرده است .


س 34  با توجه به تفسیر آیه 31 سوره نور (و قل للمومنات یغضضن ) هشت مورد اول از مواردی که زن می تواند در مقابل مرد بدون حجاب باشد را نام ببرید؟


ج - با توجه به تفسیر آیه 31 سوره نور زنان در موارد ذیل می توانند در مقابل مردان بدون حجاب باشند .


1- برای شوهرانشان


2-یا پدرانشان


3-یا پدر شوهرانشان


4-یا پسرانشان


5-یا پسران همسرانشان


6-یا برادرانشان


7-یا پسران برادرانشان


8-یا پسران خواهرانشان


" زنان در چهار مورد دیگر آزادند "


س 35 - در تفسیر آیه 32 سوره نور (و انکحوالایامی منکم والصالحین) حدیثی از امیر مومنان علی (ع) در باره میانجی گری در ازدواج افراد نقل شده است ، ترجمه آن را بنویسید؟


ج- حضرت علی (ع) درمورد میانجیگری در ازدواج افراد می فرماید: بهترین شفاعت آن است که میان دو نفر برای امر ازدواج میانجیگری کنی تا این امر به سامان برسد.


¤ نویسنده: موسی مباشری



لیست کل یادداشت های این وبلاگ

»» منوها
[ RSS ]
[خانه]
[درباره من]
[ارتباط با من]
[پارسی بلاگ]
بازدید امروز: 22
بازدید دیروز: 149
مجموع بازدیدها: 367102
 

»» درباره خودم
 

»» پیوندهای روزانه
 

»»فهرست موضوعی یادداشت ها
 

»» آرشیو نوشته های قبلی
جهان تشنه معنویت
پیشنهاداتی جهت برگزاری مطلوب جلسات
وظایف مدیر آموزشی
موضوعات نهج البلاغه
دنیا از دیدگاه حضرت علی (ع) در نهج البلاغه
سیره پیامبر اعظم (ص) از دیدگاه دانشمندان جهان
تاثیرات فرهنگی اجتماعی مدارس قدیمی
افسردگی وراههای درمان آن
چگونگی بیعت حضرت علی (ع) با خلفا
ویژگی های مدیران وکارگزاران درقرآن کریم- 1
ویژگی های مدیران وکارگزاران درقرآن کریم- 2
پنجاه سئوال وجواب از قرآن
مقالات علمی دیگران
بررسی اهمیت وضرورت مشاوره وراهنمایی
نکات مهم در هنگام مطالعه
ناتوی فرهنگی و ضرورت توجه به آن
مهندسی فرهنگ
موفقیت وعوامل مؤثر آن
شبیخون فرهنگی
روابط عمومی موفق
بزرگترین مشکلات جهان اسلام از دیدگاه رسول اکرم در خطبه غدیر
پنجاه سئوال وجواب از قرآن
معیارهای گزینش مدیران
راهکارهای عملی برای کسترش حجاب وعفاف
هفته دفاع مقدس
موفقیت وعوامل مؤثر آن
آراء واندیشه های گروه طالبان
دست نوشته ها
امت واحده
ارتباطات ورسانه ها در جهان سوم
توسعه سیاسی در قانون اساسی جمهوری اسلامی
نقش نخبگان سیاسی در ایجاد سنت های سالم سیاسی
نظریه های امپریالیسم
بررسی اصول ومبانی لیبرالیسم
 

»» لوگوی خودم

 

»» اشتراک در وبلاک
 
 

»» لوگوی دوستان من
 



-------------------------------------------

سفارش تبلیغ
صبا ویژن